Harmonieorkest

Het harmonieorkest van Caecilia bestaat momenteel uit ca. 50 muzikanten, en komt uit in de 2e divisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. Het orkest staat sinds 2012 onder leiding van Anton Weeren uit Rotterdam, en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een allround concertorkest met een zeer breed repertoire. In 2015 heeft het orkest 90 punten gehaald op het concours in Zaandam en was daarmee dagwinnaar.

Naast originele werken voor harmonieorkest van o.a. Jan van der Roost, Johan de Meij en Alfred Reed speelt het orkest ook regelmatig transcripties van het grote symfonische-, opera-, operette- en musical repertoire evenals muziek uit het “lichte” genre.

Dit alles resulteert in een zeer gevarieerde en vernieuwende programmering, waarbij muzikale experimenten niet worden geschuwd. Hiermee vervult Caecilia een belangrijke voortrekkersrol in de regio.

Daarnaast heeft het orkest de laatste jaren veel ervaring opgedaan in het begeleiden van gerenommeerde artiesten en koren. Zo waren o.a. Marco Bakker, Henk Poort, Ben Cramer en Edwin Rutten al eens te gast, en heeft het orkest grote galaconcerten verzorgd met het Gelders Opera en Operette Gezelschap en diverse mannenkoren. Op het programma stonden hierbij naast grote selecties uit o.a. Carmina Burana van Orff en Cavaleria Rusticana van Mascagni ook hoogtepunten uit de musicals Miss Saigon en The Phantom of the Opera.

Ook met de lichte muziek kan het orkest prima uit de voeten getuige de vele muzikale shows die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Dankzij een goed functionerende muziekcommissie onder aanvoering van een inventieve dirigent weet het harmonieorkest haar publiek telkens weer te verrassen met een afwisselend en boeiend programma van hoogstaande kwaliteit.

 

Dirigent Anton Weeren

anton weeren
Anton Weeren is sinds 1 juni 2012 dirigent van het harmonieorkest.

Als 9 jarig jongetje begon hij met trompet lessen bij Wim van Schaik waarna hij al snel lid werd bij de Veenendaalse harmonie Caecilia. Vanaf 1996 studeerde hij trompet aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2001 cum-laude zijn diploma behaalde. Vervolgens deed hij zijn trompet master studie solospel en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 2003 zijn diploma behaalde met een 9 als eindcijfer. In 2002 sloot hij zijn 1e fase harmonie/fanfare directie studie af in Rotterdam en in 2010 sloot hij zijn 2e fase HaFa-directie af met twee recitals waarvan de eerste met fanfare korps Koninklijke Landmacht bereden wapens en de tweede met de Mariniers Kapel der Koninklijke Marine waar hij voor deze gelegenheid de première zijn eerste symfonie dirigeerde.

Als trompettist is hij verbonden aan de David Kweksilber Bigband, een jazzorkest dat hedendaagse progressieve muziek speelt. Daarnaast vormt hij een duo met de Organist Jan Hage van de Domkerk in Utrecht waarmee hij voornamelijk hedendaagse muziek speelt voor trompet en orgel. Ook heeft hij een koper kwintet opgericht “Pandora Brass Quintet” waarmee originele en nieuwe composities en arrangementen voor koper kwintet worden vertolkt.

In het verleden speelde Anton o.a. met het Nederlands Blazers Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daarnaast speelde hij diverse musical producties o.a. voor Joop van den Ende en treed hij regelmatig op als solist in zowel binnen als buitenland.

Naast een actieve trompet en dirigeer praktijk is hij ook reeds vele jaren actief als componist voor blaasorkest- en kamermuziek in diverse uiteenlopende bezettingen. Als dirigent is Weeren behalve bij Caecilia ook verbonden aan het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest.